Ochrana osobných údajov

Ste pripravený na kontrolu inšpektorov
z úradu na ochranu osobných údajov?

6 povinností inšpektori z úradu
kontrolujú vždy:

  • dodržiavanie všeobecných zásad spracovávania osobných údajov
  • povinnosť oznámiť informačný systém na spracovanie osobných údajov
  • plnenie povinností prevádzkovateľa a/alebo sprostredkovateľa
  • zodpovednosť za bezpečnosť osobných udájov
  • povinnosti prevádzkovateľa pri poverení zodpovednej osoby
  • spôsob vybavovanie uplatneného práva dotknutej osoby

Aké povinnosti ste povinný
zo zákona dodržiavať?

    V záujme zachovania ochrany osobných údajov pri ich spracúvaní je každý
    prevádzkovateľ povinný dodržiavať povinnosti, ktoré k nemu viaže zákon
    o ochrane osobných údajov. Pri spracúvaní osobných údajov je potrebné:

  • určiť kto je prevádzkovateľom, prípadne sprostredkovateľom a
    vymedziť ich vzájomný vzťah prostredníctvom písomnej zmluvy
  • určiť účel spracúvania osobných údajov, ak sa osobné údaje
    nespracúvajú na základe osobitného zákona
  • vymedziť zoznam osobných údajov, ktoré bude prevádzkovateľ získavať,
    ak osobné údaje nie sú spracúvané na základe osobitného zákona
  • splniť si informačnú povinnosť voči dotknutej osobe pred získaním
    jej osobných údajov
  • oznámiť informačné systémy, prihlásiť informačné systémy
    na osobitnú registráciu alebo viesť o nich evidenciu
  • získať súhlas dotknutej osoby na spracúvanie jej osobných údajov,
    pokiaľ zákon o ochrane osobných údajov neustanovuje, že osobné
    údaje sa spracúvajú bez súhlasu dotknutej osoby
  • dodržiavať podmienky a s tým súvisiace povinnosti pre poverenie
    zodpovednej osoby, pokiaľ sa prevádzkovateľ rozhodne, že výkonom
    dohľadu nad ochranou osobných údajov poverí zodpovednú osobu
  • prijať primerané bezpečnostné opatrenia a bezpečnostnú dokumentáciu
  • dodržiavať základné zásady získavania a spracúvania osobných údajov
  • určiť podmienky (prostriedky a spôsob) spracúvania osobných údajov
  • poučiť svoje oprávnené osoby
  • zachovávať mlčanlivosť
  • poskytovať súčinnosť úradu pri plnení jeho úloh podľa zákona

Potrebujete dokumentáciu
bezpečnostných opatrení?

    Áno ak:

  • spracúvate personálnu a mzdovú agendu
  • pracujete s údajmi zákazníkov, klientov, pacientov
  • spracúvate údaje pre vernostný program
  • predávate služby alebo produkty cez internet
  • monitorujete priestory kamerovým systémom

Ktoré údaje sú osobné?

  • titul, meno, priezvisko
  • adresa a ďalšie kontaktné údaje
  • dátum narodenia, rodné číslo
  • údaje o správaní alebo konaní
  • biometrické údaje
  • informácie o osobných vlastnostiach, pomeroch
  • iné špecifické znaky

Zákon o ochrane osobných údajov č. 122/2013 Z.z. je platný od 1. júla 2013
a jeho novelizácia vstúpila do platnosti 15.4. 2014 a vyhlášky od 1.5. 2014.

Ochrana osobných údajov a naše služby:

  • identifikácia informačných systémov
  • oznámenie, registrácia, evidencia informačných systémov
  • komplexné spracovanie dokumentácie bezpečnostných opatrení
  • vypracovanie bezpečnostné projektu
  • zaškolenie zodpovednej osoby a oprávnených osôb
  • poučenie o povinnosti mlčanlivosti
  • vypracovanie zmlúv so sprostredkovateľskými firmami
  • školenia, konzultácie
  • aktívna účasť pri kontrole z úradu na ochranu osobných údajov


Tím, ktorý sa venuje problematike ochrany osobných údajov, riadi
Ing. Eva Balogová ml., spracovateľ, školiteľ, zodpovedná osoba
audítor informačnej bezpečnosti podľa normy ISO/IEC 27001:2005.

Už sme pomohli

72
živnostníkom
110
spoločnostiam
9
združeniam

CLIA agentura referencie HSH Kura Kralovske

CLIA agentura referencie Music aCafe

CLIA agentura referencie Venron

CLIA agentura referencie GIENGER

CLIA agentura referencie Fekollini

Tisk

Marfil logo 1

dorps_logo_transp_V4_700x198

6D558D57-3030-4799-BC2C-2A6560B70149[7]

Pripravte sa na kontrolu inšpektorov z úradu na ochranu osobných údajov.

Kontaktujte nás