Konsolidačný balíček 2025: Dopady na podnikateľov a spotrebiteľov

24. septembra 2024

Vláda SR nedávno predstavila nový konsolidačný balíček na rok 2025, ktorého cieľom je zníženie verejného dlhu a stabilizácia ekonomiky. Tento balíček prináša významné zmeny v oblasti daní, ktoré zasiahnu nielen podnikateľov, ale aj bežných spotrebiteľov. Medzi najvýznamnejšie opatrenia patrí zvýšenie DPH, zavedenie transakčnej dane a zníženie DPH na niektoré základné potraviny. V nasledujúcom článku sa zameriame na podrobné rozobratie týchto opatrení a ich dopadov na podnikateľov aj spotrebiteľov.

Zvýšenie DPH na väčšinu tovarov a služieb

Jedným z kľúčových opatrení je zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 % na 23 %. Toto zvýšenie sa dotkne širokej škály tovarov a služieb a očakáva sa, že spôsobí nárast cien pre konečných spotrebiteľov. Zároveň to bude znamenať vyššie prevádzkové náklady pre podnikateľov, ktorí budú stáť pred rozhodnutím, či absorbovať tieto náklady alebo ich preniesť na zákazníkov vo forme vyšších cien. Toto opatrenie môže v konkurenčnom prostredí sťažovať podnikateľom udržiavanie cenovej konkurencieschopnosti, najmä voči firmám z krajín, kde sú nižšie sadzby DPH, ako napríklad Poľsko alebo Česko.

Aktuálne sadzby DPH pre vybrané sektory

  • Ubytovanie: Sadzba DPH sa zvýši na 23 %.
  • Gastro sektor: Na jedlo podávané v reštauráciách sa bude vzťahovať znížená sadzba DPH 5 %.
  • Nealkoholické nápoje predávané v reštauráciách budú zdanené sadzbou 19 %.
  • Alkoholické nápoje budú podliehať DPH vo výške 23 %.
  • Donáška jedla bude podliehať sadzbe 23 %.

Rôznorodosť sadzieb v rámci gastrosektora predstavuje výzvu, pretože rozdielne sadzby na jedlo, nápoje a donášku môžu spôsobiť zmätok pri cenotvorbe a plánovaní. Pre podnikateľov bude dôležité správne nastaviť ceny, aby si zachovali ziskovosť, a zároveň neodradili zákazníkov príliš vysokými cenami.

Transakčná daň: Podrobnosti a dopady na podnikateľov

Od 1. apríla 2025 bude zavedená nová daň z finančných transakcií, ktorá sa dotkne všetkých podnikateľov. Daň sa bude platiť za každú debetnú finančnú transakciu, ako napríklad platby faktúr, miezd, poistného, ale aj za výbery hotovosti. Sadzby dane sú nastavené tak, že sa budú vypočítavať zo sumy odpísanej z účtu daňovníka. Daň sa uplatní aj pri platbách za dodávky, energie, a ďalšie služby.

Sadzby transakčnej dane podľa konsolidačného balíčka:

  • Debetné finančné transakcie (napr. bankové prevody): 0,4 % z hodnoty transakcie, pričom maximálna daň za jednu transakciu je 40 €. Pri transakciách nad 10 000 € bude daň zastropovaná na túto sumu.
  • Výbery hotovosti (bankomat, pobočka): 0,8 % zo sumy výberu, bez maximálneho limitu.
  • Platobná karta: Pevná suma 2 € ročne, bez ohľadu na počet transakcií kartou.
  • Preúčtovanie nákladov: 0,4 % zo sumy preúčtovaných nákladov, bez maximálnej výšky dane.

Transakčnej dani sa nevyhne ani živnostník. Pre SZČO je od januára povinný podnikateľský účet. 

Príklady výpočtu transakčnej dane

  • Úhrada faktúr:
    • Ak podnikateľ uhradí faktúru vo výške 4 000 €, zaplatí daň 16 € (0,4 % zo sumy).
    • Pri úhrade faktúry vo výške 10 000 € bude daň zastropovaná na 40 €.
    • Ak podnikateľ uhradí viacero faktúr naraz, napríklad sumu 14 000 € jednou platbou, zaplatí tiež maximálnu daň 40 €.
  • Výber hotovosti:
    • Pri výbere 14 000 € z bankomatu bude daň vo výške 0,8 %, čo predstavuje 112 €.
  • Použitie platobnej karty:
    • Každý podnikateľ, ktorý používa platobnú kartu, zaplatí paušálnu daň 2 € ročne, bez ohľadu na počet transakcií.

Zníženie DPH na základné potraviny

Na niektoré základné potraviny sa zníži DPH z 10 % na 5 %. Medzi tieto potraviny patria:

  • Mäso (hydina, hovädzie, bravčové, králičie, kozie, ovčie).
  • Sladkovodné ryby.
  • Mlieko a mliečne výrobky (smotana, jogurty, maslo).
  • Ovčia bryndza.
  • Prírodný med.
  • Zemiaky, zelenina (rajčiaky, cibuľová a hlúbovitá zelenina, šalát) a strukoviny.
  • Chlieb a pečivo (čerstvé, neochutené).

Zníženie DPH na tieto potraviny môže mať pozitívny dopad na spotrebiteľov, pretože by to teoreticky mohlo viesť k nižším cenám týchto základných potravín. Avšak, podnikatelia poukazujú na to, že rast iných nákladov, ako sú transakčná daň, náklady na dopravu a energie, môže kompenzovať tieto úspory a ceny sa v praxi nemusia znížiť tak, ako by sa očakávalo.

Zvýšenie nákladov na dopravu: Cena diaľničných známok

Ďalším opatrením, ktoré zvyšuje náklady podnikateľov, je zvýšenie ceny diaľničnej známky z 60 € na 90 € ročne. Tento krok priamo ovplyvní firmy, ktoré sa spoliehajú na dopravu tovarov, a zvyšuje ich logistické náklady. V kombinácii s ďalšími opatreniami, ako je transakčná daň a zvýšenie DPH, tento nárast nákladov môže viesť k vyšším cenám tovarov a služieb pre spotrebiteľov.

Dopady na podnikateľov a spotrebiteľov

Pre podnikateľov bude najväčšou výzvou nájsť rovnováhu medzi udržiavaním konkurencieschopnosti a zvyšovaním cien pre spotrebiteľov. S rastúcimi nákladmi na transakcie, logistiku a dane bude tlak na ziskovosť podnikov narastať. Spotrebitelia sa môžu stretnúť s rastúcimi cenami nielen pri tovaroch a službách zasiahnutých zvýšením DPH, ale aj v oblastiach, kde zníženie DPH na potraviny nemusí úplne kompenzovať ostatné zvýšenia nákladov.

Nejasnosti v sadzbách DPH a neistota v podnikateľskom prostredí

Jedným z hlavných problémov je nejasnosť okolo rôznych sadzieb DPH, čo vytvára zmätok medzi podnikateľmi aj spotrebiteľmi. Rôzne sadzby na rôzne produkty a služby sťažujú dlhodobé plánovanie a znižujú predvídateľnosť trhu, čo má nepriaznivý vplyv na investície a rozvoj podnikania. Pre podnikateľov je preto nevyhnutné sledovať vývoj a správne interpretovať nové daňové pravidlá, aby sa vyhli komplikáciám pri cenotvorbe.

Prípad Maďarska: Poučenie z vysokej DPH

Maďarsko má najvyššiu DPH v Európe (27 %), čo spôsobilo odliv niektorých zahraničných firiem a zníženie spotreby. Firmy ako Tesco obmedzili svoje investície a expanziu v krajine kvôli vysokému daňovému zaťaženiu. Ak Slovensko zavedie podobné opatrenia, môže čeliť rovnakým problémom, najmä ak podnikatelia nebudú mať dostatok priestoru na absorbovanie týchto nákladov.

Záver

Konsolidačný balíček 2025 prináša výrazné zmeny, ktoré zvýšia náklady pre podnikateľov a spotrebiteľov. Hoci zníženie DPH na základné potraviny je vítaným krokom, rastúce náklady na dopravu, transakcie a ďalšie dane tieto úspory pravdepodobne vykompenzujú. Podnikatelia budú čeliť tlaku na zvyšovanie cien, čo môže mať dlhodobé dôsledky na spotrebu a konkurencieschopnosť firiem. Ak vláda nezabezpečí stabilitu daňového systému, môže Slovensko čeliť podobným výzvam, ako sme videli v Maďarsku.

O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií vašej firmy.
NEWSLETTERPrihláste sa do nášho newslettera

SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním
O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme Vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií Vašej firmy.
SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.