Najčastejšie chyby podnikateľov z pohľadu účtovníctva v praxi

30. septembra 2024

Vedenie účtovníctva je neoddeliteľnou súčasťou každého podnikania, ale aj napriek tomu mnoho podnikateľov robí chyby, ktoré môžu spôsobiť problémy pri daňových kontrolách. Na základe našich skúseností uvádzame najčastejšie chyby, s ktorými sa v praxi stretávame.

1. Nedodržanie limitu na bezhotovostné platby

Príklad: Od 1. júla 2023 platí nový zákonný limit pre hotovostné platby. Limit pre hotovostné transakcie je rovnaký pre fyzické aj právnické osoby, a to 15 000 €. Podnikateľ, ktorý tento limit prekročí, riskuje vysoké pokuty. Napríklad podnikateľ Milan zaplatil v hotovosti za materiál v hodnote 16 000 €, čo mu pri kontrole spôsobilo problém, keďže limit bol prekročený.

Rada: Sledujte aktuálne limity pre hotovostné platby a vždy používajte bezhotovostné transakcie pre vyššie sumy. Tým sa vyhnete riziku pokút.

2. Prevody medzi súkromným účtom a firemným účtom (s.r.o.)

Príklad: Mnoho podnikateľov, ktorí sú zároveň konateľmi svojej s.r.o., robí chybu, keď prevádzajú peniaze zo svojho súkromného účtu na firemný účet a považujú to za pôžičku. Tento problém nastáva aj opačne – ak si konatelia myslia, že môžu bez problémov presúvať firemné financie na svoj osobný účet bez riadneho účtovania. Tento postup však nie je v súlade so zákonom a môže spôsobiť problémy pri kontrole.

Dôležité je si uvedomiť, že s.r.o. je samostatná právnická osoba. Hoci je firma v rukách podnikateľa, nie je to jeho osobný majetok a treba k tomu pristupovať zodpovedne aj v prípade finančných transakcií.

Rada: Oddelujte osobné a firemné financie. Firemné peniaze patria firme a akékoľvek transakcie musia byť riadne evidované a zodpovedajúce účtovným pravidlám.

3. Nekonzultovanie s účtovníkom vopred

Príklad: Podnikateľka Jana si chcela kúpiť firemné auto. Namiesto konzultácie s účtovníkom však vybrala financovanie sama. Až po kúpe zistila, že existujú iné výhodnejšie možnosti financovania, ktoré by jej priniesli lepšie daňové úľavy a nižšie mesačné splátky. Rovnako sa to môže stať aj pri iných výdavkoch, ktoré môžu mať vplyv na výšku dane.

Klienti si často neuvedomujú, že s.r.o. je samostatná právna entita a musí byť riadne spravovaná. Finančné rozhodnutia pre firmu nie sú len o financiách majiteľa, ale majú svoje pravidlá.

Rada: Konzultujte väčšie finančné rozhodnutia vopred s účtovníkom. Pomôže vám to optimalizovať výdavky a urobiť rozhodnutia, ktoré budú výhodné nielen pre vás, ale aj pre vašu firmu.

4. Nekompletné alebo chybné účtovné doklady

Príklad: Podnikateľka Eva často nepredkladá kompletné účtovné doklady, pričom pri hotovostných platbách často chýba potvrdenie úhrady. Tento nedostatok môže pôsobiť problémy pri daňovej kontrole, keďže správnosť a úplnosť dokladov je kľúčová.

Podobné chyby sa stávajú aj v súvislosti s tým, že podnikatelia často preferujú papierovú dokumentáciu, zatiaľ čo účtovné kancelárie dnes čoraz viac uprednostňujú elektronické doklady, ktoré sú bezpečnejšie a ľahšie spracovateľné.

Rada: Dbajte na kompletnosť dokladov a využívajte elektronické úložiská na uchovávanie a spracovanie účtovných dokumentov. Elektronické doklady sú bezpečné a účtovné kancelárie ich preferujú kvôli jednoduchosti a rýchlosti spracovania.


Účtovníctvo je zložité, ale jeho správne vedenie je základom úspechu vášho podnikania. Neváhajte sa obrátiť na odborníkov, ktorí vám pomôžu predísť chybám. Tieto kroky vám ušetria nielen peniaze, ale aj stres.

 

Ing. Eva Balogová
Konateľka & GDPR odborníčka

Potrebuje konzultáciu? Ozvite sa
mailom 📧 ebalogova@clia.sk
telefonicky ☎️ 0903 939 005

O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií vašej firmy.
NEWSLETTERPrihláste sa do nášho newslettera

SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním
O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme Vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií Vašej firmy.
SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.