Napíšte náminfo@clia.sk
Nájdete nás:Metodova 9, 949 01 Nitra
Sledujte nás online

Ako si vybrať správneho účtovníka?

9. septembra 2021

Účtovníctvo je neoddeliteľnou súčasťou každej firmy. Netýka sa iba daňových priznaní a miezd, ide o kompletnú štruktúru účtovania firmy, ktorej súčasťou sú mnohé pravidlá, povinnosti a administratíva. Keďže ide o pracovníka, ktorý prichádza do kontaktu s citlivými údajmi, účtovník musí byť osobou, na ktorú sa budete môcť úplne spoľahnúť. Nájsť ju však nemusí byť vždy ľahké. Poradíme vám, aký by mal byť ideálny účtovník, ale aj to, kde takého nájdete.

 

 

Stavte na odbornosť

Úplne najnákladnejšou požiadavkou na účtovníka je odbornosť. V tejto sfére sa neoplatí šetriť, práve naopak, dobrý účtovník ušetrí peniaze, čas a najmä energiu vám. Na odborných znalostiach a praxi preto veľmi záleží. Ak sa k tomu pridá všestranné zameranie, máte vyhraté. Takýto účtovník vám totiž bude vedieť pomôcť nielen s každodennou administratívou ako registrácia dokladov, platby či vystavovanie faktúr, ale pomôže aj pri optimalizácii výdavkov a praktickom riešení vašich financií.

Prvým predpokladom účtovníka, ktorý pre vás bude prínosom je vzdelanie v odbore. Účtovníctvo si totiž vyžaduje znalosť zákonov a rôznych predpisov, ktoré sú navyše známe tým, že sa pravidelne menia a upravujú. Túto sfére musí mať preto zvládnutú a odsledovanú. Aby ste si boli istí odbornosťou svojho kandidáta, nebojte sa opýtať na absolvované štúdium, prax v odbore či rôzne certifikáty a kurzy.

 

Externe alebo interne?

Jednou z najčastejších otázok, ktorú firmy hľadajúce účtovníka riešia, je rozhodovanie medzi interným a externým pracovníkom. Samozrejme, obe možnosti majú svoje pre a proti a vhodnosť konkrétneho riešenia závisí z firmy na firmu. Jej veľkosť, náročnosť aktivít, typ účtovníctva, ktorý vyžaduje či samotné obchodné činností môžu byť pri výbere rozhodujúce.

Pri externom účtovníkovi môžete rátať s nižšími nákladmi, keďže platiť budete len za to, čo bude skutočne odpracované. Pri tomto type spolupráce budete pravdepodobne pracovať s účtovnou firmou, pri ktorej si veľmi jednoducho môžete overiť jej znalosť, históriu a referencie. Ak natrafíte na vhodného partnera, istí si môžete byť aj vysokým levelom profesionality, ktorú do takéhoto partnerstva firma vnesie. Spoľahlivá účtovná firma s pozitívnymi referenciami je zárukou toho, že svoje účtovníctvo zveríte do správnych rúk.

V rámci interného pracovného vzťahu zase môžete ťažiť z toho, že vám váš účtovník bude k dispozícii počas celej pracovnej doby, kedykoľvek ho budete potrebovať. Pokiaľ však vediete malú alebo strednú firmu, je možné, že účtovníka v rámci TPP nebudete vedieť naplno využiť, keďže denno-denné aktivity takýchto firiem nebývajú časovo náročné.

 

Dobré referencie

Nič nie je lepšou reklamou ako dobré referencie. Nech už sa rozhodnete pre interného alebo externého účtovníka, vždy skúste získať referencie. V prípade účtovných firiem je to o niečo jednoduchšie pretože recenzie od zákazníkov jednoducho nájdete na sociálnych sieťach, na ich vlastnom webe alebo na Google. V prípade súkromných osôb zase stojí za námahu obvolať bývalých zamestnávateľov a opýtať sa na svojho potenciálneho účtovníka.

 

Flexibilita

Každý účtovník by si mal vedieť poradiť s niekoľkými účtovnými aktivitami. Nemal by byť len platca miezd alebo faktúr, mal by byť prínosným článkom pre vašu firmu a byť schopný nielen poradiť v rôznych otázkach, ale aj navrhnúť zmeny k vylepšeniu fungovania, optimalizáciu a samozrejme by sa mal vedieť aj postarať o dôležité dokumenty a administratívu ako daňové priznania, DPH a ďalšie veci súvisiace s účtovníctvom. Jeho schopnosti by teda mali byť flexibilné a neohraničené len pár aktivitami.

 

Komunikatívnosť

Túto vlastnosť hľadáme takmer v každom zamestnancovi alebo partnerovi, avšak pri účtovníkovi je doslova kľúčová. Schopnosť efektívne komunikovať totiž ušetrí množstvo času a energie, a zároveň má aj veľký vplyv na vzťah medzi účtovníkom, vami aj samotnými úradmi. Keďže vieme, že práve komunikácia s úradmi je niekedy poriadnou výzvou, komunikatívnosť účtovníka je doslova nevyhnutná pri riešení najrôznejších situácii či dokonca problémov.

 

Vyberajte dôsledne

Aby ste pre svoju firmu vybrali najlepšiu možnosť, výberové konanie by ste mali odštartovať zodpovedaním nasledujúcich otázok, ktoré vám napovedia, akým smerom sa vydať a kde účtovníka hľadať.

Potrebujete účtovníka na jednoduché alebo podvojné účtovníctvo?

Hľadáte účtovníka so znalosťou v špecifickej oblasti? Ak áno v akej?

Dokážete vyťažiť účtovníka na 100% v rámci pracovného času?

Potrebujete mať účtovníka po ruke (napríklad blízko podnikania) alebo je pre vás prijateľná aj online spolupráca?

 

 

V Agentúre Clia poskytujeme účtovné služby najrôznejšieho typu. Spolupracujeme s tými najmenšími podnikmi aj živnostníkmi, pre ktorých zastrešujeme jednoduché účtovníctvo a vykonávame bežné účtovné, daňové a administratívne aktivity len párkrát do roka. Na druhej strane však máme klientov, pre ktorých poskytujeme skutočne komplexné účtovné služby od optimalizácie až po daňové priznania, dennú agendu a omnoho viac. Každý balíček účtovných služieb tvoríme na mieru danej firme a jej potrebám. S našimi službami si môžete byť istí, že vaše účtovníctvo bude neustále perfektnom stave a odborne spracované. Spoľahnite sa na profesionálov aj vy a zverte vaše faktúry, dane či účtovnú administratívu do našich rúk.

V prípade, že hľadáte účtovníka alebo si želáte cenovú kalkuláciu, obráťte sa na nás prostredníctvom nášho formuláru. Náš tím sa s vami čo najskôr spojí.

 

O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií vašej firmy.
NEWSLETTERPrihláste sa do nášho newslettera

SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním
O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme Vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií Vašej firmy.
SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.