Napíšte náminfo@clia.sk
Nájdete nás:Metodova 9, 949 01 Nitra
Sledujte nás online

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o transferovom oceňovaní

17. septembra 2021

Mnoho firiem si pri pojme transferové oceňovanie povie – nás sa to netýka. Povinnosť vypracovať transferovú dokumentáciu majú totiž nesprávne spojenú len s veľkými firmami, medzinárodnými spoločnosťami a korporáciami. Avšak transferové oceňovanie sa týka aj mikropodnikov či rodinných firiem. Týchto 10 vecí by ste o transferovom oceňovaní mali vedieť.

 

 

1. Povinnosť transferovej dokumentácie sa týka aj malých podnikateľov

Mnoho malých podnikov transferové oceňovanie nerieši, no pritom väčšina z nich túto povinnosť má. Transferové oceňovanie má povinnosť vypracovať každá firma bez ohľadu na veľkosť či štruktúru, ak je v podnikateľskom alebo obchodnom vzťahu so závislou osobou.

 

2. Váš manžel, sestra či otec sú závislé osoby

Rodinní príslušníci vrátane manželov, rodičov, súredencov a ďalších členov širšej rodiny spadajú medzi závislé osoby, konkrétne do kategórie “blízke osoby.” Obchodný vzťah s nimi je preto kontrolovanou transakciou, čo v praxi znamená povinnosť vypracovania transferovej dokumentácie.

 

3. Transferovú dokumentáciu musia mať aj spoločníci

Ďalšou samostatnou kategóriou, ktorá je kontrolovanou transakciou sú “ekonomicky a personálne prepojené osoby.” Tu patrí napríklad váš spoločník, ktorý má aspoň 25% podiel na vedení iného subjektu alebo jeho blízka osoba (rodinný príslušník).

 

4. Ak chcete odkúpiť auto od vlastnej firmy, potrebujete transferovú dokumentáciu

Kontrolovanou transakciou je napríklad aj odkúpenie firemného auta od vlastnej firmy. Bežná situácia a pritom sa na ňu častokrát zabúda. V dokumentácii musíte dokázať, že ste ho odkúpili za fér podmienok a nejde len o manipuláciu základu dane. Platí to aj pri nákupe iných predmetov či služieb.

 

5.Poskytnutie pôžičky od spoločníka je kontrolovanou transakciou

Aj pôžička vlastnej firme od spoločníka s viac ako 25% podielom musí mať fér podmienky, konkrétne úroky musia byť stanovené v konkurenčnej výške. Preto si vyžaduje vypracovanie transferovej dokumentácie.

 

6. Transferová dokumentácia kontroluje trhové ceny

Tento systém chráni obe strany obchodného vzťahu a zabezpečuje, aby bol obchodný vzťah postavený na fér podmienkach, aké by platili aj za bežných okolností medzi nezávislými osobami.

 

7. Za nesplnenie povinností môžete dostať pokutu až do výšky 3000 eur

Daňový úrad kontroluje vypracovanie transferovej dokumentácie v rámci bežnej daňovej kontroly. Na dodanie má daňovník 15 dní od výzvy a pokiaľ túto lehotu nesplní alebo predloží nesprávne vypracovnú dokumentáciu, môže dostať pokutu až do výšky 3000 eur. Dokumentáciu aj po udelení pokuty musíte odovzdať a pokiaľ tak neurobíte, pokutu môžete dostať opakovane a pozor si treba dať aj na to, že výška pokuty na základe ročnej úrokovej miery v čase rastie.

 

8. Väčšina kontrol končí pokutou

Daňové kontroly zamerané na transferové oceňovania končia udelením pokuty. Okrem toho, že msuíte predloži dokumentáciu, je nevynutné vypracovať ju správne. Preverujú sa preto ceny a či bol použitý správny spôsob na úpravu základu dane. Väčšina kontrol končí pokutami, v rokoch 2017-2020 vzišlo zo 128 kontrol až 87 pokút.

 

9. Transferová dokumentácia nemusí byť drahá!

Vo väčšine prípadov je postačujúce vypracovať skrátenú alebo nanajvýš základnú dokumentáciu. Jej vypracovanie odborníkmi je navyše lepšie investícia ako riskovanie pokuty za nesplenenie povinnosti alebo nesprávne vypracovanie.

 

10. Nespoliehajte sa na šablóny

Vytvorenie transferovej dokumentácie je nielen povinnosť mnohých podnikateľov, je to zároveň ochrana vlastných obchodných vzťahov. Takéto dokumenty však patria do rúk odborníkov, ktorí ich prispôsobujú na mieru konkrétnym firmám a ich vzťahom. V Agentúre Clia vám s akýmkoľvek typom dokumentácie radi pomôžeme. Buďte si istí správnosťou vypracovania a zverte dokumentáciu do našich rúk!

 

V prípade, že potrebujete pomôcť s transferovou dokumentáciou alebo si želáte cenovú kalkuláciu, obráťte sa na nás prostredníctvom nášho formuláru. Náš tím sa s vami čo najskôr spojí.

O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií vašej firmy.
NEWSLETTERPrihláste sa do nášho newslettera

SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním
O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme Vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií Vašej firmy.
SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.