Napíšte náminfo@clia.sk
Nájdete nás:Metodova 9, 949 01 Nitra
Sledujte nás online

UKRAJINCI NA SLOVENSKU: Podmienky a povinnosti zamestnávateľov

10. marca 2022

Obrovský príval Ukrajincov a Ukrajiniek na Slovensku si vyžaduje systematickú integráciu, kam samozrejme spadá aj zamestnávanie primerané vzdelaniu a adekvátne skúsenostiam. Slovenská legislatíva je však aktuálne pri vysokokvalifikovnaých pozíciách nekompromisná a práve preto sa to Vláda SR rozhodla komplexne riešiť formou lex Ukrajina, ktorej celé znenie má byť zverejnené už v najbližších dňoch. Už dnes však zamestnávatelia môžu urobiť niekoľko krokov k tomu, aby mohli legálne zamestnávať Ukrajincov vo svojom podniku.

 

 

Základné kroky

Základnou podmienkou bez ohľadu na typ zamestnania je žiadosť o štatút dočasného útočiska na cudzineckej polícii. Žiadatelia, ktorí vedia preukázať totožnosť a štátnu príslušnosť budú posudzovaní v zrýchlenom konaní. Štátnu príslušnosť je možné preukázať akýmkoľvek dokladom, v ideálnom prípade by to mal byť pas alebo rodný list, ale akceptovaný je aj vodičský preukaz, neplatný (po dobe platnosti) pas, alebo akýkoľvek iný doklad s fotografiou. Po schválení žiadosti dostane cudzinec status “odídenca”. Tento status okrem možnosti zamestnania tiež poskytuje žiadiateľovi nárok na základnú zdravotnú starostlivosť a deťom prístup k vzdelaniu.

Príval Ukrajincov a Ukrajiniek vzbudil záujem najmä v niektorých priemysloch. Každý z nich si však vyžaduje trochu odlišný postup a zároveň tak udeľuje zamestnávateľom aj iné podmienky a povinnosti.

 

Automobilový priemysel

V tomto priemysle ide zväčša o nízkokvalifikované práce, ktoré si nevyžadujú dodatočné vzdelanie. Po splnení vstupných školení zamestnanie prebieha rovnako ako zamestnanie slovenských občanov. V prípade pozície, ktorá si vyžaduje preukaz spôsobilosti (ako napríklad práca s vysokozdvižným vozíkom), má potrebné školenia vo svojej réžii samotná spoločnosť.

 

Medicína, štátna správa, školstvo

V týchto odvetviach definuje podmienky prijímania zákon. Pri zamestnávaní je nevyhnutná bezúhonnosť a následné výberové konanie. Pri učiteľoch a lekároch je potrebné aj preukázateľne dokončené príslušné vzdelanie. Keďže mnohí utečenci a utečenkyne z Ukrajiny tieto doklady so sebou nemajú, aj tento problém bude riešiť lex Ukrajina, preto je potrebné počkať si na jeho plné znenie. Učiteľov aj lekárov je na Slovensku nedostatok a štát sa snaží nájsť riešenie aj z tohto dôvodu.

 

HORECA

Pri zamestnávaní v HORECA segmente sa spôsobilosť posudzuje pri samotnej práci. Jediné, čo zamestnanec potrebuje pred nástupom do práce je hygienické minimum a zdravotný preukaz. V prípade Ukrajincov by mal pomôcť štát tým, že žiadateľom umožní prednostné a zrýchlené vybavenie.

 

Ako postupovať?

1. Každý zamestnávateľ, ktorý zamestná človeka so statusom odídenca s dokladom o tolerovanom pobyte, potrebuje od zamestnanca informáciu o mieste pobytu (bydlisku).

2. Zároveň je zamestnávateľ povinný nahlásiť údaje zamestnanca na Úrad práce najneskôr do 7 dní odo dňa nástupu do práce. Na Úrad odosiela vyplnenú informačnú kartu a k nej pripája kópiu pracovnoprávneho vzťahu a kópiu o tolerovanom pobyte na území SR.

Informačnú kartu si môžete stiahnuť tu.

 

Ak sa potrebujete poradiť v prípade zamestnávania cudzincov alebo konkrétne odídencov z Ukrajiny, obráťte sa na nás prostredníctvom kontaktného formulára. Náš tím sa s vami v čo najkratšom čase spojí.

O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií vašej firmy.
NEWSLETTERPrihláste sa do nášho newslettera

SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním
O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme Vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií Vašej firmy.
SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.