Napíšte náminfo@clia.sk
Nájdete nás:Metodova 9, 949 01 Nitra
Sledujte nás online

Ako založiť e-shop a kamennú predajňu?

4. apríla 2024

Pre zjednodušenie si predstavte, že zakladáte predajňu s textilom. Ak máte živnosť potrebujete živnostenské oprávnenie na predaj textilu a odevov. S výberom typu podnikania aj samotným založením živnosti alebo s.r.o vám radi pomôžeme.

Najskôr potrebujete vypracovať obchodné podmienky. Tie informujú zákazníkov o vašich obchodných praktikách, ako napríklad o doručení, platbách a vrátení tovaru. Vypracovanie všeobecných obchodných podmienok (VOP) je súčasťou služieb CLIA v cene už od 200 €.

Dôležitou a samozrejme povinnou súčasťou akéhokoľvek obchodu reklamačný poriadok. Informuje zákazníkov o ich právach v prípade reklamácie. Kvalitne pripravený a definovaný reklamačný poriadok je dôležitý pre budovanie dobrých vzťahov so zákazníkmi. Reklamačný poriadok pre vás v CLIA radi vypracujeme v cene už od 200 €.

Ochrana osobných údajov je nevyhnutná súčasť podnikania aj pri predaji tovaru. Zákon tieto pravidlá stanovuje rovnako pre eShopy, ako aj kamenné predajne či firmy. V CLIA sme experti na problematiku GDPR a poradíme vám, ako čo najlepšie spĺňať kritériá pre ochranu osobných údajov. Zákony vyžadujú špecifickú dokumentáciu, ktorú pre vás vypracujeme v cene už od 300 €.

Daňová registrácia. Pre splnenie tejto podmienky je potrebné, aby ste sa zaregistrovali na daňovom úrade a dodržali daňové povinnosti.

Založenie webovej stránky vyžaduje tieto kroky:

  • Doména a webhosting
  • Platforma pre e-shop (napr. Shopify, WooCommerce)
  • Dizajn webu
  • Produktové fotografie a popisy
  • Platobné metódy
  • Dopravné metódy

Povinnosti zo zákona:

  • Dodržiavať Zákon o ochrane spotrebiteľa
  • Dodržiavať Zákon o elektronickom obchode
  • Dodržiavať Zákon o ochrane osobných údajov

Povolenia a dokumenty pre kamennú predajňu

Ak si zakladáte kamennú predajňu, potrebujete návrh na kolaudáciu prevádzky od projektanta. Po dokončení stavebných prác tiež kolaudačné rozhodnutie od stavebného úradu. Kamenný obchod tiež potrebuje mať prevádzkový poriadok, ktorý definuje pravidlá prevádzky predajne. Ďalším dokumentom, ktorý potrebujete získať je osvedčenie o hygiene prevádzky od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Myslieť musíte aj na požiarnu ochranu, preto potrebujete získať osvedčenie o požiarnej bezpečnosti od Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru.

Výber účtovníka. Správne vedenie účtovníctva je predpokladom k spokojnému ale aj úspešnému podnikaniu. V agentúre CLIA garantujeme férovú cenotvorbu, ktorá je dopredu komunikovaná a nenavyšuje sa bez predchádzajúcej dohody s klientom. Z našej skúsenosti vyplýva, že keď sa darí klientovi, darí sa aj účtovníkovi. Preto je kľúčové, aby bol tento vzťah férový a transparentný. Odporúčame vám preto vyberať si partnera v oblasti účtovníctva zodpovedne.

Okrem týchto povinností vám odporúčame investovať energiu a prostriedky aj do marketingu a propagácie vašej firmy, značky, obchodu či služieb, ktoré poskytujete. Súčasťou kvalitného podnikateľského základu je aj prepracovaný zákaznícky servis a ak to charakter biznisu vyžaduje, aj skladovanie a logistika.

Začať s podnikaním vyžaduje myslieť na mnoho detailov. Odporúčame vám preto, aby ste sa pred začatím podnikania poradili s účtovníkom a právnikom. Konzultácie v CLIA stoja 50€ za hodinu a poskytujeme ich osobne, online či telefonicky. V prípade, že sa následne stanete našim klientom sú zadarmo, pretože vám tento poplatok stiahneme z prvého paušálu. Súčasťou konzultácií môžu byť akékoľvek otázky z oblastí našej expertízy, ktoré vás zaujímajú.

 

 

 

O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií vašej firmy.
NEWSLETTERPrihláste sa do nášho newslettera

SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním
O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme Vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií Vašej firmy.
SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.