Napíšte náminfo@clia.sk
Nájdete nás:Metodova 9, 949 01 Nitra
Sledujte nás online

Odpovedáme na vaše časté otázky o podnikaní

10. apríla 2024

Podnikanie vyžaduje myslieť na mnoho detailov. Spísali sme pre vás najčastejšie otázky, ktoré mali naši klienti pred začiatkom podnikania.

Ako rozpoznám, ktorá forma podnikania je pre mňa najvhodnejšia?

Živnosť je vhodná pre profesionálov a začínajúcich podnikateľov, ktorí si chcú vyskúšať zodpovednosť za svoj biznis a svoje obchodné či strategické rozhodnutia a nepotrebujú veľký kapitál. S.r.o. je vhodná pre firmy, ktoré plánujú rásť a potrebujú kapitál na investície.

Ako je to s ručením majetkom?

Živnostník ručí za záväzky celým svojím majetkom, aj osobným. To znamená, že v prípade problémov s firmou môže exekútor siahnuť na jeho dom, auto, atď. Spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.) ručí za záväzky len svojím majetkom. Spoločníci ručia len do výšky svojho nesplateného vkladu.

Aké daňové zaťaženia mám očakávať? 

Živnostníci platia daň z príjmov fyzických osôb (daň z príjmu). Sadzba dane je 15% alebo 25% v závislosti od výšky príjmu. S.r.o. platí daň z príjmov právnických osôb. Sadzba dane je 21%.

Ako sa líši administratívna náročnosť pri zakladaní živnosti a s.r.o.?

Založenie živnosti je jednoduchšie a lacnejšie ako založenie s.r.o. Živnostník si musí vybaviť živnostenské oprávnenie na miestnom úrade. Na založenie s.r.o. je potrebné spísať spoločenskú zmluvu, založiť si bankový účet a zapísať sa do obchodného registra.

Čo je dôležité zvážiť, ak uvažujem o budúcnosti môjho podnikania? 

Pri rozhodovaní odporúčame, aby ste zvážili vaše očakávané príjmy, služby, ktoré budete poskytovať, odhadovaný počet zamestnancov vašej firmy alebo biznisu, odvetvie, v ktorom chcete podnikať. U nás v CLIA vám radi poradíme a poskytneme konzultáciu, aby ste sa rozhodli správne.

Na čo sa zameriavajú konzultácie, ktoré poskytuje CLIA? 

Pre začínajúceho podnikateľa môžu byť rôzne úkony, ktoré musí zabezpečiť, výzvou. 

Ak sa váš biznis zameriava na predaj produktov, myslite na založenie eShopu, ak otvárate prevádzku, potrebujete rôzne povolenia, napríklad od hygienika. Dôležité je nastaviť si pravidlá dodržiavania ochrany osobných údajov, takzvané GDPR. Medzi základné povinnosti podnikateľa patrí aj zabezpečenie účtovníckych služieb a osvojiť si pravidlá pri vyplácaní mzdy. Je naozaj mnoho detailov, na ktoré je vhodné sa pozrieť zblízka. Keďže každý podnikateľský príbeh je jedinečný, naše konzultácie sú vždy vysoko individuálne. 

Aké povolenia a dokumenty sú potrebné pre otvorenie kamennej predajne? 

Ak si zakladáte kamennú predajňu, potrebujete viacero dokumentov. CLIA vám je k dispozícii s ich vybavobaním, aby ste vy šetrili energiu a čas mohli venovať vášmu biznisu. Čo je potrebné vybaviť, keď si zakladáte predajňu? 

  • Návrh na kolaudáciu prevádzky od projektanta. 
  • Kolaudačné rozhodnutie od stavebného úradu je potrebné po dokončení stavebných prác tiež od stavebného úradu. 
  • Prevádzkový poriadok. Definuje pravidlá prevádzky predajne. 
  • Osvedčenie o hygiene prevádzky. Udeľuje ho Regionálny úrad verejného zdravotníctva. 
  • Osvedčenie o požiarnej bezpečnosti. Vystavuje ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru.

Viac o zakladní predajne sa dočítate v našom blogu Ako založiť e-shope a kamennú predajňu?

O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií vašej firmy.
NEWSLETTERPrihláste sa do nášho newslettera

SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním
O NÁSCLIA agentúra
Odbremeníme Vás od legislatívnych povinností, ktoré štát vyžaduje a zároveň poradíme ako optimalizovať daňové základy v ústrety rozvoju a modernizácií Vašej firmy.
SLEDUJTE NÁSSme na sociálnych sieťach
Užitočné a aktuálne informácie o témach, ktoré súvisia s podnikaním

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.

Copyright CLIA agentúra. Všetky práva vyhradené.